Детето в нас харесва различните beauty продукти

Големи и зрели хора сме. Защо продължаваме да се прехласваме по предложения в забавни и нестандартни флакони?

Велина Василева
Велина Василева 20 февруари 2022

Фотография: Profimedia, PR

Да сме възрастни обикновено не е никак забавно. Освен в моментите, в които откриваме нов парфюм във форма на плюшено мече например. Или крем за ръце като банан. Не знам какво мислите вие, но за мен този тип продукти са ендорфин в чиста форма, който трудно може да получи логично обяснение. Те веднага ме зареждат и предизвикват в мен едно специфично умиление и радост, каквато е трудно да се опише, но може да се сравни с детската радост. И явно не съм само аз. И явно козметичната индустрия успява да напипа тънките струни на детската ни душа и да ни предложи това, от което не сме и мислели, че имаме нужда – козметика за възрастни в забавна детска форма.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: КОГАТО ЗВЕЗДИТЕ НЕ ПИШАТ МЕМОАРИ, А ДЕТСКИ КНИГИ

57

МОМИЧЕТО В НАС

Темата за вътрешното дете е любима на всички психолози. Още Фройд казва, че всички травми на възрастния човек са заложени в детството. И сигурно е прав, но не на 100%. Аз лично вярвам, че ни остават не само прекрасни спомени, но и възможността да изпитваме едно специфично вълнение и щастие. Което обаче трябва да бъде провокирано. Нужен ни е вдетиняващ катализатор, както аз го наричам. За едни това е да играят с детето си, други го изпитват, когато видят някое сладко животинче, трети – когато забележат маска с опаковка във формата на панда. Тази малка девойка вътре в нас мечтае за планини от шоколад, истински еднорог, стотици плюшени мечета и роклята на Бел от „Красавицата и звяра". А също така и за собствен парфюм и козметика „като на мама". Но ако, когато сме били малки, целта ни е била да пораснем по-бързо, то сега е точно обратното – боим се от напредването на годините. Защото може и да сме прекалено стари за къщата на Барби, но не сме твърде млади за флакони с панделки и цветя, глос за устни с аромат на шоколад и ягоди, сенки за очи в изрисувани опаковки или парфюми с аромат на десерти. Този терапевтичен стремеж да се върнем в детството, за хубаво или за лошо, активно се поощрява от козметичните марки.

В НАЧАЛОТО БЕ DISNEY

Филмовата компания бе една от първите, която реши да превърне някои от големите си анимационни хитове в козметика. Така през 90-те се появява глос за устни, вдъхновен от първия филм „Играта на играчките". Разбира се, тези козметични продукти таргетираха по-скоро малките момиченца, а не техните майки. Сега обаче марки от ранга на L'Oreal или M.A.C. са осъществявали не една колаборация, вдъхновена от филм на Disney, но с таргет именно майките. Които, като се замисля, са същите онези момиченца от 90-те. Така че си е своего рода приемственост. Но не всички продукти, които ни умиляват, са свързани с филмови герои. Има марки като Too Faced, Benefit, Glossier и Nars, в чиято философия е заложено заиграването с типично детски форми и игри. Например грим палитра във форма на шоколад, хайлайтър като сърце или използването на комиксови картини или надписи върху опаковките, които са и с доста палави имена – Better Than Sex, Naughty Kisses and Sweet Cheeks или BADgal BANG! Интересна маркетингова тактика и чисто противоречие, което е логично, защото въпреки че пазим момичето в нас, вече сме си жени и далеч не сме толкова невинни.

РОЛЯТА НА СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ

Да си кажем тази позната истина – в социалните мрежи се котира всичко, което е различно. Ако сте една от многото, то надали ще изпъкнете. И това е козът на продуктите със забавни и смешни опаковки – те са friendly в това отношение. И винаги стоят прекрасно във фийда ни. Затова, ако следваме принципа за това кое е интересно, и кое – не, този тип продукти дължат част от популярността си именно на социалните мрежи.

57

ВЪОБРАЖЕНИЕ НА НОТКИ

Ароматите са сред продуктите, в които дизайнерите развихрят детското си въображение. Да ви припомня ли аромата Toy на Moschino, чийто флакон е във формата на мече? Той стана толкова популярен, че вече има няколко издания, последното от които е Toy 2 Bubble Gum. А какво да кажем за Moschino Fresh Couture във формата на препарат за почистване на прозорци? Италианският бранд определено знае как да провокира. Флаконът на аромата Omnia на Bvlgari дава поле за развихряне на въображението и последното доказателство е колаборацията с дизайнерката Мари Катранцу, когато се превърна в многоцветно творение, наподобяващо близалка или захарен памук. И като говорим за колаборации, то няма как да пропусна да спомена и най-геймърската такава от отминалото лято – Cool Water Street Fighter на Davidoff. Класическата ароматна двойка бе „брандирана" с култовата компютърна игра от 80-те. Нова тенденция е и персонализирането на ароматите със забавни стикери. Последното подобно издание е лимитираният CK One Summer. Парфюмите от серията Twilly на Hermès винаги предизвикват усмивка със симпатичната панделка и капачката, наподобяваща бомбе. Много женствена, но и по детски сладка е и панделката на култовия Miss Dior. Червеното сърце пък е вдъхновението за новия Fairy Love на Escada. И въпреки че мъжете са по-консервативни, много марки си позволяват да развихрят въображение и при ароматите за половинките ни. Няма как да не спомена 212 HEROES на Carolina Herrera, който е във формата на скейтборд. Или пък уникалния Phantom на Paco Rabanne, който има формата на робот и дори е интерактивен – със специален чип в него може да го свържете с телефона си.

57

ГРИМ ФАНТАЗИЯ

Гримовете са тази част от бюти индустрията, при която полето за експерименти е най-широко. Затова много марки избират не само да предлагат страхотни грим продукти, но и те да са в интересни и запомнящи се опаковки. Една от най-креативните марки в това отношение е M.A.C., която регулярно пуска различни колекции, които са вдъхновени от филми или от други интересни герои. Но и сред постоянните продукти има предложения в много интересни опаковки. Например Powerglass Plumping lip gloss, чиито надписи върху опаковката напомнят на комикс. Или палитрата сенки за очи Art Library, която сякаш е изрисувана от детска ръчичка. Но понякога марките проявяват креативност и по отношение на имената. Едни от най-забавните са тези на лаковете за нокти на O.P.I. Например в новата коледна колекция откриваме имена като Cheers to Mani Years, а самият лак е като разноцветни конфети.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ИНТЕРЕСНАТА ИСТОРИЯ НА СИНЬОТО И РОЗОВОТО

57

ПОЗДРАВИ ОТ ИЗТОКА

Ако трябва да сме откровени, голяма част от забавните опаковки на продукти, както и креативните идеи за имена идват от Япония, но най-вече от Южна Корея. Не съм виждала по-забавни и креативни опаковки от тези на Tony Moly – крем за ръце във формата на банан, балсам за устни като праскова или маска за лице като панда. Но въпреки детския дизайн качеството на продуктите от Корея е и на космическо ниво. И в заключение – момичета, не пестете щастливи моменти за себе си. Ако детските флакони на продуктите ви карат да се усмихвате, подарете си ги. Все пак вече сме възрастни и няма кой да ни казва какво да правим. Което определено е една от най-хубавите страни на това да сме големи.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA