Животът е игра, особено когато става дума за детската стая

Изборът на дизайн и обзавеждане е истинско предизвикателство както за родителите, така и за интериорните дизайнери.

31 януари 2022

Текст: Елка Влаховска
Фотография: Александър Новоселски, Nikki Candelero, пресофис Circu

За радост на децата техните стаи в съвременния свят имат безгранични решения. Когато младото семейство с едно или няколко деца се нанася в нов дом, всеки е изкушен да даде идеи и предложения за интериора на своята стая. И не се заблуждавайте, дори и най-малките, имат своите предпочитания.

57

Често родителите пренебрегват този факт и съгласувайки бюджет и визия с интериорния дизайнер или посещавайки магазините за мебели и обзавеждане, искат да реализират своята представа или несбъдната от тяхното детство мечта. Този подход е рационален, но дали е правилен? Защото какво е пространството, където отрастват децата, освен територия за мечти и опознаване на света?

Ето защо психолозите препоръчват горещо да се вслушаме в мнението и желанията на собствените си деца, когато става въпрос за тяхното най-лично пространство. Обсъждането, предложенията, визуализациите, които днес представят интериорните дизайнери, преди да пристъпят към реализация на проекта, не бива да бъдат запазена „тайна" комуникация, а е добре всички членове на семейството да се включат в нея. Професионалистите дори споделят, че най-голямото вдъхновение за развихряне на техните творчески идеи и умения е било „подсказано" именно от малките. Представяме ви няколко оригинални реализации на детски стаи, където този комуникативен подход е бил осъществен, а резултатът е видим. И не само визията носи радост за окото и предчувствие за удобството на обитаване, но и самите деца са били в радостно очакване час по-скоро да влязат в собствената си неприкосновена територия.

57

ЗА ПО-МАЛКИТЕ

Да започнем с това, че на различна възраст децата имат специфични потребности. И ако в стаята на малкото дете ще видим тапети или завивки с любими анимационни герои, това не е достатъчно. Там може да има разработена концепция за т.нар. playground – място за игра. Тя може да се осъществи под формата на окачена на тавана люлка, шведска стена или „стълбичка към небето", килим с десен на игра на дама или морски шах, и разбира се – любими плюшени играчки, които в този период от живота са най-добрите приятели на детето. През последните години се налага и една друга тенденция – в стаята на най-малките да бъде създавано условно казано „скривалище", обикновено под формата на палатка или място, което може да бъде закрито със завеси. Кое ли дете няма своите моменти на желание за малко да се усамоти от света на възрастните и да преживее своите чувства и настроения? Оригинален подход днес при леглата на най-малките е те да са изработени по поръчка мебели във формата на автомобили, самолети или космически кораби например. И едва ли родителите биха имали проблем да приспят малкия си син, ако го приканят да влезе в колата на мечтите си и да потегли към страната на сънищата. За момиченцата това може да бъде „принцеско" легло с балдахин или защо не – минидворец? Осветителните тела, като показаните тук „облачета" ще подсилят атмосферата на приказност в стаята.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЕКСПЕРТНА ГРИЖА ЗА КОЖАТА НА ДЕЦАТА В СТУДЕНОТО ВРЕМЕ

57

ПОВЕЧЕ ФУНКЦИОНАЛНОСТ

Ако в нея съжителстват пък брат и сестра, от години на ход е концепцията за максимално добро усвояване на пространството, така че да има място и за игра. Това се постига чрез инсталирането на двуетажно легло, чудесен начин да се използва стаята по вертикала, като се освободи достатъчно пространство. Рационален подход е да се използват всички ниши на стаята с проектирането на мебели за съхранение по точен размер – гардероби, шкафове за книги или играчки. Това отново е чудесен начин за оползотворяване на вертикалното пространство. Тук ролята на дизайнера е определяща, защото това обзавеждане трябва да бъде съобразено и с възможността да бъде достъпно за децата. Все пак, нали всички мечтаем да ги приучим сами да подреждат своята стая и да се чувстват добре в нея?

57

ПО-ЦВЕТНИ СТЕНИ

Страхотната детска стая насърчава креативността и играта, и тук декорът наистина може да помогне. Децата не се страхуват от цветовете, така че изборът на тапети или декорация на стените може да бъде по-смел. Един от трендовете в момента е свързан с новите еко нагласи на модерното поколение. Ето защо флоралните интерпретации, особено при тапетите, са преобладаващи. Дали детето ще развива въображението си, наблюдавайки джунглата с нейните обитатели на стената си, или ще влезе в „тайната градина" с красиви растителни видове, това зависи от нагласите му. И тук отново е добре декорът на стените да бъде „изговорен" с детето, за да отразява в добра степен неговото светоусещане. Момчетата могат да потърсят по-авантюристичен вариант – като визуално пътешествие в Космоса сред неизвестни галактики, звезди и планети.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: КОГАТО ЗВЕЗДИТЕ НЕ ПИШАТ МЕМОАРИ, А ДЕТСКИ КНИГИ

675

ЗА ПО-ГОЛЕМИТЕ

При учениците и тийнейджърите подходът на оформяне на тяхното лично пространство е различен. Естествено, в стаята е необходимо да има удобно легло и комфортен кът за учене, особено сега, във времената на онлайн обучение у дома. Но това в никакъв случай не означава, че тийнейджърската стая трябва да бъде скучна. В показаните проекти виждаме разнообразие на решения според предпочитанията и увлеченията. При момичешките стаи цветната палитра е по-мека и женствена. Там все още може да присъства люлка за сядане в мигове на релакс, размисъл или мечтаене, или цветни лампички за настроение, което не пречи останалото пространство да е осъществено с рационален подход.

В момента е тренд декорът на стените и на спалните комплекти да изразява светоусещането на тийнейджъра. И ако в момчешката стая можем да видим графити или геймърска тематика, то в момичешката това може да е стената със специална боя, върху която могат да се напишат вдъхновяващи мисли, любими цитати от книги и дори… програмата за деня. Какъвто и интериорен проект да изберат родителите за обзавеждането на детската стая, отново се връщаме на основното послание в нашето съвремие, а то е, че не само функционалността е важна, но и изразяването на себеусещането на детето или младежа. Защото има ли родител, който не би искал детето му да се чувства щастливо у дома?

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA