90% от стреса идва от начина, по който се справяме с него

Във времена на пандемия, последвана от война, на политическа и икономическа нестабилност, не само психичното ни здраве е подложено на изпитание.

Фотография: Pexels, Unsplash, PR

Цели две години живеем в стрес, прекъсван от няколко по-спокойни летни месеца. И точно когато виждахме изхода от пандемията, започна войната в Украйна. Тя пък донесе голяма политическа и икономическа нестабилност. Стресът, който преди наричахме "понеделник сутрин", сега ни държи здраво за ръката и отказва да я пусне. Това нанася щети на цялото ни тяло – отвътре, а и отвън. Рядко говорим за това как стресът засяга кожата и косата, затова решихме да ви разкажем и помогнем.

beauty

ВРЪЗКАТА МОЗЪК-КОЖА

Те са свързани още от утробата. Когато единият се засрами, другият се изчервява. Когато единият носи тежестта на 2-годишната криза, другият получава пъпка. Или екзема, псориазис, розацея, дехидратация, сивкав тен, омазняване и дори преждевременно стареене... Това е кожата под напрежение! "Има два вида стрес – остър и хроничен", казва д-р Уитни Боу, дерматолог и автор на книгата The Beauty of Dirty Skin. Интензивният, но краткотраен стрес може да бъде дори полезен, тъй като повишава сетивността, подобрява работата на мозъка и стимулира производството на колаген, който да ускори заздравяването на рана, в случай че получим такава (имайте предвид, че мозъкът ни не се е променил особено от праисторическите времена, когато почти всичко е водело до битка). Силният стрес е тук и след малко си отива. За разлика от него хроничният, особено при по-чувствителните хора, може да продължи мъчително дълго и да доведе до сериозни проблеми, включително и такива с кожата и косата.

ФАКТОРЪТ КОРТИЗОЛ

Ежедневното вътрешно напрежение, което изпитваме, заедно с липсата на сън и нездравословните навици водят до свръхпроизводство на хормона на стреса кортизол. Той е тихият убиец на кожата, действащ в различни направления. От една страна, разрушава кожната бариера, атакувайки трите неща, от които тя има нужда: вода, микробиом и липиди. Без здрава повърхностна защита кожата започва да се дехидратира. Нейното pH се променя, което веднага влияе на микробиома и неговите над един трилион симбиотични микроорганизми. В резултат на този дисбаланс броят на лошите бактерии се покачва и микробиомът става уязвим към инфекции, раздразнения, възпаления и хиперпигментация. Отделно от това хормонът на стреса стимулира свръхпроизводството на себум, който пък предизвиква акне. Затова в стресови моменти ни излизат пъпки.

Кортизолът активира и свободните радикали. Мислете за тях като за малки ракети, които се целят в клетките и предизвикват оксидативен стрес. Той пък разрушава хиалуроновата киселина, еластина и колагена в кожата. Тя се дехидратира, по повърхността й се появяват бледи петна, пъпки, фини линии и бръчки. Започва процесът на стресово стареене, което може да ни накара да изглеждаме с между 3 до 6 години по-възрастни.

beauty

КОСАТА СЪЩО СТРАДА

Стресът може да предизвика телоген ефлувиум – вид дифузен косопад, който обърква цикъла на развитие на косъма. За радост, този косопад е временно явление и в момента, в който преодолеете стреса, той също ще намалее. Стресът обаче може да се свърже и с по-ускорено побеляване на косата. Проучванията показват, че психическото напрежение стимулира освобождаването на норадреналин, който намалява производството на пигменти във фоликула на косъма и като резултат косата побелява.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: #SKINFASTING - ХАЙДЕ ДА ПОГОВОРИМ ЗА НОВАТА МАНИЯ

beauty

КАК ДА СЕ СПРАВИМ?

За да "излекуваме" последствията от стреса върху кожата и косата, първо трябва да се погрижим за психиката си. 90% от стреса се причинява не от самия стрес, а от начина, по който се справяме с него. С други думи, медитацията ни няма да спре войната, но може да успокои ума. Тя намалява нивата на кортизол, тушира възпаленията, заздравява кожната бариера и "заключва" влагата в кожата. Има безкрайно много мобилни приложения, които могат да ви помогнат, и да – няколко минути на ден са напълно достатъчни. Ако не си падате по медитацията, може да правите дихателни упражнения. Проучване на Харвардския университет доказва, че те намаляват психологическия стрес. Освен това се опитайте да се отървете от всички фактори, които ви стресират допълнително. Аз осъзнах, че гледането на новини и социални мрежи ме натоварва прекалено, спрях да го правя и сега се чувствам доста по-добре. Внимавайте и със синята светлина, особено преди лягане, тъй като тя може да повлияе на съня и се свързва с повишаване на кортизола, свободните радикали и възпаленията. Хапвайте и повече храни с антиоксиданти – плодове и зеленчуци за витамини А и С, домати за ликопен, сьомга за астаксинтин, зелен чай и тъмен шоколад за полифенол. Да не забравяме и физическата активност, както и оргазмите (да, правилно прочетохте!). Ако нищо от това не помогне и се чувствате под сериозен стрес – поплачете си. Сълзите облекчават напрежението и намаляват нивата на кортизол в кръвта.

beauty

ДА ПОГОВОРИМ ЗА КОЗМЕТИКА

За съжаление, серумите с хиалуронова киселина или кремовете с колаген няма как да повлияят на нивата на кортизол. Козметичните продукти рядко достигнат и до дълбоките слоеве на кожата. Затова първата стъпка е стабилизиране на психиката. Това, с което бюти индустрията може да ви помогне, е да заздрави кожната бариера. Първата стъпка е да приберете всички продукти, които нарушават повърхността на кожата, тоест съдържат киселини (кликолова и салицилова), ретинол или бензоил пероксид. Причината е, че те изсушават прекалено много и така разрушават вече така или иначе компрометираната кожна бариера. Избягвайте кремове и серуми с прекалено много съставки и тежки аромати, тъй като те допълнително изострят съществуващите проблеми. И третият тип продукти, които да избягвате, са тези с етерични масла, защото те също могат да причинят куп раздразнения. Имайте предвид, че когато страдате от стресова кожа, тя може да реагира от продукти, които до момента сте използвали без проблем. Преустановете употребата до изчезване на раздразненията. Друг полезен съвет е временно да спрете да слагате прекалено тежък грим. Дайте на кожата си почивка. Косата също се нуждае от период без уреди за топлинна обработка, както и продукти, в чийто състав има сулфати. Те са особено агресивни към корена на косъма и освен това го изсушават.

А кои съставки могат да ви помогнат? За кожата избирайте продукти, които подсилват кожната бариера. Най-често те съдържат гликолипиди, мастни киселини и сермиди. Относно косата може да заздравите скалпа, като го масажирате всеки ден по около 4 минути. Така ще стимулирате кръвообращението и ще енергизирате корените на косата, а и масажът доказано има антистрес ефект. Има и две съставки, които експертите препоръчват при стресов косопад – миноксидил и биотин. Избирайте продукти и по още един критерий и той е дали ви носят удоволствие при употреба. Защото всеки момент на радост, колкото и краткотраен и незначителен да е той, ни помага да се справим със стреса и да осъзнаем, че животът и здравето са най-ценните неща, които притежаваме.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA