Седем лесни начина да се справим със задържането на вода

Изброяваме най-честите симптоми, които ще ви подскажат дали имате проблем.

Ася Иванова
Ася Иванова 02 юли 2023

Фотография: Pexels.com

Задържането на излишна вода в организма е често срещан проблем през лятото. Той се наблюдава най-вече при дамите, които работят по цял ден зад бюрото. Или пък танцуват по цяла нощ на крайбрежното парти.

Този неприятен проблем може да се дължи на много неща - повече сол в храната, недостатъчен прием на вода, обездвижване, рязко напълняване... 

КАК ДА РАЗБЕРЕМ ДАЛИ ЗАДЪРЖАМЕ ВОДА?

Ако се чудите дали излишните килограми при вас се дължат на повече мазнини или пък на задържане на течности, следете за едни от най-честите симптоми:

- подуване, особено в областта на корема;

- подути стъпала, глезени, крака;

- подпухналост в областта на корема, лицето и бедрата;

- вдлъбнатини в кожата, подобни на тези, които се виждат при натиск на пръстите след душ;

- трудно отслабване, въпреки много положени усилия;

- внезапно увеличаване на килограми за кратък период от време.

Ако нямате установено заболяване, което да води до задържане на вода в краката, то ето как да облекчите този проблем:

ОЩЕ ОТ GRAZIA: НЕОЧАКВАНИТЕ ПРИЧИНИ ДА ТРУПАМЕ КИЛОГРАМИ

задържане на вода

ПИЙТЕ МНОГО ВОДА

Много често хората, които задържат вода решават, че трябва да спрат да пият от живителната течност, за да се отърват от нея. Това обаче е много погрешно решение. Водата е един от най-добрите начини за намаляване на подуването и изхвърляне на излишните течности от тялото, тъй като по този начин се стимулира процеса на уриниране, който премахва излишните токсини и отпадъци от тялото ви чрез урината. Експерти съветват да приемате поне по 10 чаши вода на ден. Можете да освежите своята напитка и като добавите резени краставица и лимон.

НАМАЛЕТЕ СОЛТА

Всеизвестно е, че солта по естествен начин причинява задържането на вода. А често дори когато си мислим, че се храним безсолно, ние приемаме доста сол заради нейното неподозирано присъствие в доста продукти в нашия хладилник. Солта всъщност може да ви накара да се почувствате дехидратирани и да причини сериозни здравословни проблеми като високо кръвно налягане.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: МОРСКИЯТ БРЯГ Е ПЕРФЕКТЕН ЗА СПРАВЯНЕ С ЦЕЛУЛИТА

задържане на вода

МАСАЖИ

Масажирайте редовно краката си, като започвате от пръстите в посока към ханша. Така ще засилите кръвообръщението. Използвайте масла, които хем ще подпомогнат лимфодренажа, хем ще оставят кожата ви мека и дори ще намалят целулита. Можете да заложите на бадемово масло, смесено с малко масло от грейпфрут. Сухият масаж също е страхотен вариант за раздвижване на лимфната система.

КОНТРАСТНИ ДУШОВЕ

Редовно си правете контрастни душове, докато се къпете. Това перфектно подпомага действието на лимфната система. Докато сте под душа, насочете струята към прасците и на интервали от по минута-две сменяйте поносимо гореща със студена вода.

ВДИГАЙТЕ КРАКАТА НА ВИСОКО

Ако имате проблем с подути глезени или прасци, всяка вечер вдигайте краката на високо. Специалистите са категорични, че гравитацията е един от виновниците за поява на отоци. Ако сте на работа и ви мъчи тежест в крайните, издебнете момент, когато сте сами и повдигнете краката си върху бюро или шкаф, както и завършвайте всяка своя вечер с крака високо върху облегалката на дивана у дома.

задържане на вода

ПРАВЕТЕ УПРАЖНЕНИЯ

Друг задължителен момент е да се движите много. Това спомага за подобряване на кръвообращението. Можете да изберете йогата, тъй като определени асани тонизират перфектно кръвоносната система. Не забравяйте и кардиото.

ПРИЕМАЙТЕ МАГНЕЗИЙ

Понякога появата на отоци може да се дължи на дефицит на минерала магнезий. Експертите обясняват, че трябва да се започне с 200 мг по 2 пъти на ден за период от няколко месеца. И все пак, не взимайте каквито и да е добавки, без да сте се консултирали със специалист.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA