Нали знаете колко е важен медът за кожата?

Познавате и използвате съставката в кухнята. Намерете място за нея и в шкафа в банята.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 02 ноември 2022

Медът може да се намери в почти всички видове продукти за грижа за кожата – от ексфолианти и почистващи продукти до лосиони за тяло и маски за лице и коса.

С две ръце заявяваме, че може да използвате златната съставка и да се наслаждавате на многобройните ѝ плюсове, а ние ще разкажем повече.

ЖБНМ

ТИПОВЕ МЕД 

Има 300 вида мед, но някои са по-полезни за кожата от други.

Различните вариации имат и различни ползи за кожата. Цветният и акациевият мед са богати на минерали, аминокиселини, витамини и микроелементи.

Друг популярен вариант е медът от манука, който има невероятно високи антибактериални свойства и помага в борбата срещу акне.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: СПОКОЙНО, ИМА РЕШЕНИЕ ЗА НАПУКАНИТЕ УСТНИ

ДФГХ

ПОЛЕЗНИ СВОЙСТВА

Медът е естествен овлажнител, който се свързва с влагата в кожата, осигурявайки интензивна хидратация за много дълго време, създавайки по-мек и плътен тен.

Той съдържа и антибактериални свойства, които ускоряват процеса на оздравяване на клетките, намаляват възпалението и съкращават продължителността на обривите, правейки го чудесен избор за хора с акне, екземи, дерматит и т.н.

Освен това медът е отличен пребиотик, тъй като е богат на захари, с които се хранят добрите бактерии по кожата.

Може да изяждате по една лъжица мед, сутрин на гладно. Доказано е, че той стимулира метаболизма, насърчава детоксикацията и подпомага регенерацията на кожните клетки, което води до минимизиране на фините линии и бръчките.

фгхй

ОЩЕ ОТ GRAZIA: МЕДЪТ Е ОСНОВНАТА СЪСТАВКА НА ТЕЗИ 3 МАСКИ ЗА ЛИЦЕ, КОИТО ТРЯБВА ДА ОПИТАТЕ ОЩЕ ДНЕС

ИЗПОЛЗВАНЕ

За начало може да нанесете суров мед с малко кафява захар, за да ексфолирате нежно кожата. Така ще отстраните нежно мъртвите кожни клетки като същевременно овлажнявате.

Заради силното си хидратиращо действие може да използвате продукти на основата на мед. Спрете се на по-плътни кремове за тяло или маски за коса или тяло под душа, където влагата от въздуха може лесно да се изтегли към кожата.

На лицето може да нанесете дебел слой мед като внимавате да не е много течен. Върху него поставете парче плат, за да запечатате и задушите кожата. Останете с нея около 15 минути и измийте внимателно с халдка вода. Може да правите това 1-2 пъти в месеца.

Фотография: Pexels.com

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA