Спортната мотивация след лятната почивка е възможна

Бихме казали единствено, че е трудна, но не невъзможна задача.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 01 август 2022

Независимо дали сме били в отпуск или сме си дали кратка почивка от спорта през лятото, нормално е връщането в залата да ни се струва невъзможно. Особено ако довчера сме редували баровете на плажа.

Дали посещаваме фитнеса, тичаме навън или тренираме вкъщи, мотивацията е първата и най-важна стъпка за успешното завръщане към спортния режим.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ХИДРАТАЦИЯ ПРЕЗ ЛЯТОТО, НО ОТВЪТРЕ НАВЪН

жгбхй

НАМЕРЕТЕ СИ "ДРУГАР"

Когато сте двама, колкото и да е демотивиран един от вас, другият винаги ще му напомня защо сте се захванали с това. Освен отговорността един към друг, човек се мотивира, за да работи усилено, сравнявайки се със своя партньор. Разбира се, нужно е той да е отговорен и приемащ сериозно общите цели.

Според много фитнес инструктури самото планиране и посещаване на тренировки с друг човек води до създаването на навик и има по-малък риск от пропуски. 

СЛУШАЙТЕ МУЗИКА И ДИШАЙТЕ ПРАВИЛНО

Поемането на въздух и слушането на музика не само успокоява ума, но и повишава мотивацията по време на тренировка.

Внимавайте как дишате - гледайте да бъде бавно и плавно. Важно е дишането да бъде на равни интервали с еднакви аплитуди. Това ще ви помогне да издържате повече по време на упражненията.

xcvbn

НЕ СЕ ПРЕНАВИВАЙТЕ

Все пак определено време не сте спортували или ако сте го правили, то е било доста по-рядко и кратко от обичайното. Не започвайте веднага да тренирате толкова интензивно, колкото преди да спрете. Това може да ви контузи и да се наложи да прекратите тренировките за по-дълго от желаното.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЗА ДА ИЗГЛЕЖДАТЕ КАТО ХАЛИ БЕРИ, ТРЕНИРАЙТЕ С ХАЛИ БЕРИ

fghj

НАПРАВЕТЕ СИ ГРАФИК

Ако не искате да имате монотонни тренировки, нужно е да направите седмичен график за тренировки. Изберете в кои дни ще тренирате и определете всеки от тях - силова тренировка, кардио, you name it.

cdfvgbhn

УСКОРЕТЕ ПУЛСА СИ

Важно е вашето психическо и физическо здраве да работят в едно и също темпо. Начин да направите това е като увеличите сърдечния си ритъм около 110-120 удара в минута - това е идеалната честота за спортен режим. Когато повишавате пулса си, в мозъка ви се отделят ендорфини – тоест, освен че ставате "щастливи", топите и мазнини. Спортовете, подходящи за увеличаване на пулса, са бягане, джогинг, гребане или колоездене.

ОГРАНИЧЕТЕ СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ

Понякога си казваме, че е само за малко, но лесно се увличаме и тренировката преминава в обстоен преглед на Instagram акаунта на crush-а ни. Често обаче постовете с изваяните тела на някои звезди или приятели могат да повлияят на нашето самочвуствие.

Приятелски съвет: разглеждайте само профили на хора, които ви мотивират да се храните здравословно, да бъдете по-активни и положително настроени.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA