Оскари 2022: Пълният списък с победителите

"Дюн", "CODA", Уил Смит, Джесика Частейн и Ариана ДеБоуз записаха имената си в историята на престижната церемония.

Най-важният ден в Холивуд вече е зад гърба ни, така че е време да обърнем внимание на победителите, които прибраха вкъщи най-престижните сред най-престижните статуетки - тези на Оскарите.

94-тата церемония по връчването на наградите се случи в Dolby Theatre и отпразнува тазгодишните фаворити на Академията на филмовите изкуства и науки.

Призът за Най-добър филм, напълно очаквано, отиде при "CODA", който спечели и останалите си две номинации - Най-добър адаптиран сценарий и Най-добър актьор в поддържаща роля, която Трой Коцур прибра от сцената с благодарности към "хората, които имат увреден слух и от чието име аз получавам тази награда", както и към целия екип на филма, съгласил се да заложи на автентичността, преди на всичко останало.

оскарите

Уил Смит взе наградата за Най-добър актьор в главна роля, благодарение на зашеметяващото си екранно превъплъщение в "Методът Уилямс". "Дензъл [Уошингтън] ми е казвал, че трябва да бъдем внимателни в най-големите моменти, защото тогава дяволът идва за нас", сподели актьорът от сцената, извинявайки се през сълзи за ситуацията с Крис Рок. "Искам да се извиня на Академията и на номинирате в нашата категория", каза още той, изразявайки благодарност към семейството на Серина и Винъс Уилямс, чийто баща изиграва в успешната лента.

оскарите

Статуетката за Най-добра актриса в главна роля отиде право в ръцете на Джесика Частейн и нейната впечатляваща актьорска игра в "The Eyes of Tammy Faye". Приемствената си реч тя посвети не чак толкова на причината изобщо да бъде там, макар да благодари на целия екип, а по-скоро на проблемите в света. "Изправени сме пред дискриминационно и фанатизирано законодателство, което помита страната ни с единствената цел да ни раздели допълнително. Има насилие и престъпления от омраза, които се случват върху невинни цивилни по целия свят. В моменти като този си мисля за Тами и съм вдъхновена от нейните радикални любовни действия", споделя Частейн. "Говорили сме много за любовта. Вдъхновена съм от нейното състрадание и го виждам като водещ принцип, който да ни движи напред. Всеки от вас, който се чувства безнадежден или самотен в момента, искам да знаете, че сте обичани безусловно заради вашата уникалност и самите вие."

Джейн Кампиън взе "Оскар" за Най-добър режисьор. "Обожавам работата си, защото се потапям дълбоко в историята. Работя с невероятни актьори, които отговориха на моето предизвикателство с големия си талант", коментира тя, получавайки приза за филма "The Power of the Dog". Точно той я прави едва третата жена с честта в иначе дългогодишната история на церемонията.

оскарите

Напълно заслужено, Ариана ДеБоуз стана Най-добра актриса в поддържаща роля. Качвайки се на сцената, за да получи наградата, звездата от "Уестсайдска история" осъществи може би един от най-емоционалните моменти в рамките на вечерта. "Толкова съм благодарна, че Анита проправи път за тонове Анити като мен. Представете си как това малко момиченце се вози на задната седалка на бял Ford Focus. Погледнете я в очите и ще видите странна, цветнокожа жена, афро латиноамериканка, която все пак намира силата на живота в изкуството. На всеки, който някога е поставял под съмнение своята идентичност, искам да обещая следното. Наистина има място за нас."

Големият победител на вечерта се оказа "Дюн". Лентата на Дени Вилньов получи цели шест трофея - за Най-добри визуални ефекти, Най-добра кинематография, Най-добър дизайн, Най-добър монтаж, Най-добър звук и Най-добър оригинален саундтрак.

оскарите

Наградата за Най-добър оригинален сценарий получи "Белфаст" на Кенет Брана - първата негова статуетка, въпреки осемте му номинации в историята до този момент. "Този филм е за търсенето на надеждата и радостта в лицето на жестокостта и загубата. Никога няма да забравим изгубените в тази сърцераздирателна, човешка история за страхотния град Белфаст на невероятния остров Ирландия."

оскарите

Призът за Най-добра оригинална песен получиха Били Айлиш и нейният брат Финиъс - за "No Time to Die", която оглави саундтрака на последния едноименен филм за Джеймс Бонд - "Смъртта може да почака".

Най-добър документален филм стана "Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised)", а Най-добрият международен такъв - японският "Drive My Car" по разказа на Харуки Мураками.

Екипът на "Круела" взе статуетката за Най-добър костюмен дизайн, този на "Енканто" пък спечели в категорията Най-добър анимационен филм.

Успоредно с триумфа на Джесика Частейн, "The Eyes of Tammy Faye" се оказа победител и в Най-добри грим и прическа, защото екипът на лентата наистина успява да преобрази целия актьорски състав по съвсем различен и впечатляващ начин.

"The Long Goodbye" е фаворитът в категория Най-добър игрален късометражен филм, докато "The Windshield Wiper" е Най-добрият анимационен късометражен филм, а "The Queen of Basketball" - Най-добрият документален късометражен филм.

Останете на GRAZIAonline.bg през целия ден за още вълнуващи моменти от церемонията. Тепърва започваме с интересните истории за разказване. Много са! А на победителите - честито!

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA