4 сутрешни навика, които да заимстваме от дълголетниците

Кафе на спокойствие, добра компания и още нещо.

Ася Иванова
Ася Иванова 21 май 2023

Всеки от нас си представя щастлив и дълъг живот, но за целта трябва да се постараем да сме здрави възможно най-дълго.

Има някои местности, които могат да се похвалят с най-много столетници на населението. Това са Гърция, Калифорния, Италия, Япония и Коста Рика. Именно тези зони са били изучени и навиците, които имат дълголетниците там, за да заимстваме и да се радваме и ние на дълъг живот. Дан Бютнър е човекът, който е пионер в изследването на горещите точки на дълголетието. Той си поставя за мисия да сподели какво точно правят хората от тези региони през целия си живот и кое ги поддържа толкова здрави. От диетата с ниско съдържание на протеини до значението на връзката с околните, ето какво още:

ОТКРИЙТЕ СВОЯ ИКИГАЙ

Когато се събудите сутрин, какво ви кара да станете от леглото? Открийте нещото, което ви подтиква да се усмихвате и ви дава стимул да живеете. Именно японската концепция за икигай проповядва принципа да откриете какво разпалва душата ви и то ще ви води в живота с цел. Според хората, стигнали до дълголетие наличието на цел е това, което ги е довело до спокойни старини.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ПЕТТЕ НАЙ-ДОБРИ ДОБАВКИ ЗА ДЪЛГОЛЕТИЕ И КРАСИВО ОСТАРЯВАНЕ

дълголетие

ХРАНЕТЕ СЕ ЗДРАВОСЛОВНО

Не е изненадващо, че здравословната диета е важна част от това един човек да стигне до столетието. Бютнер съветва да се придържаме към здравословен режим на хранене, да избираме питателната храна, да предпочитаме растителната или средиземноморска диета, защото това ще подпомогне за дългия и здравословен живот. Разбира се, най-важната част от това е закуската. 105-годишната Линда от Калифорния споделя, че винаги започва сутринта си с голяма с овесена каша, гарнирана с фурми, орехи и богато на протеини соево мляко.

НАСЛАЖДАВАЙТЕ СЕ НА КАФЕТО СУТРИН

Хората, които достигат до дълголетие, не пропускат да изпият своето кафе на спокойствие сутрин. "Хората в тези райони пият до две или три чаши черно кафе на ден. Американската асоциация по сърдечни болести установява, че консумацията на кафе, както кофеиново, така и безкофеиново, е свързана с по-нисък риск от обща смъртност," казва Бютнър. Ето защо не трябва да пълните чашата си с мляко и няколко лъжици захар. Вместо това сложете капка растително мляко и ако не можете да без захар, сложете само лъжичка заместител на захарта като агаве или салвия.

А какво по-хубаво от кафето на тишина сутрин, освен ако не е изпито в компанията на близките ви. "В Сините зони рутината им за кафе или чай включва среща с приятели или семейството, за да побъбрите, да се посмеете и да прекарате времето заедно, което е толкова важно за здравето и щастието", казва Бютнър.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: УКРЕПЕТЕ ИМУНИТЕТА ПРЕДИ ЛЯТОТО С АЮРВЕДА

дълголетие

ПРАВЕТЕ КОМПЛИМЕНТИ

Запитан от австралийската журналистка Сара Уилсън, автор на First, We Make The Beast Beautiful: A New Story on Anxiety, Бютнър да сподели своята лична сутрешна рутина, той споделя не само за здравословната закуска и 20-минутни упражнения, но и още нещо. "Кажи нещо хубаво на първия човек, когото срещнеш", пише той в имейл до Уилсън. "Проучване в Харвард показва, че поведението е заразно, така че ако го направите със съседа си, има вероятност то да се върне при вас."

Като се има предвид колко важна е връзката с околните за смислените човешки взаимоотношения в Сините зони, вероятно Бютнер е възприел този сутрешен навик от изследването, което е направил. Той е категоричен, че независимо дали комплиментът е първото нещо, което ще направите сутрин или по-късно през деня, човешката връзка води до по-щастлив и по-дълъг живот.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA