Всички hot spots по пътя на приказките в Германия

За деца и родители, но и за онези, които са успели да запазят детското в сърцето си.

19 февруари 2022

Родният град на Братя Грим се намира на 30 км, или на половин час път с влак или кола от Франкфурт. Градът е индустриален и когато Якоб и Вилхелм са се родили през 1785 г. и 1786 г., той е наброявал 100 000 души. Не пропускайте статуята на двамата фолклористи, построена в края на XIX век. Намира се на търговския площад „Нойщетер“ и е главната атракция в Ханау. От нея започва официалният маршрут на пилигримите на вълшебните приказки! Всяка сряда и събота сутрин на площада има и фермерски пазар. Заслужава си да разгледате и двореца Филипсруе на брега на река Майн с бароковата му архитектура, градините и оранжерията, украсени със скулптури, исторически музеи и да пиете капучино в кафенето с ренесансова украса. През лятото в амфитеатъра на двореца има фестивал на приказките на Братя Грим.

Замъкът на затворената от вещица Рапунцел също е превърнат в хотел. Намира се в Тренделбург. Алсфелд пък е градче, в което си заслужава да разгледате Къщата на приказките. От носията на областта, в която се намира, Братя Грим са се вдъхновили за облеклото на Червената шапчица. Има живописен център с кметство от XVII в., готическа църква, традиционни къщи с външен гредоред и останки на крепостна стена от ХV в.

Бремен се намира на 60 км от морето и е известен в цял свят с четиримата си музиканти-животни – магаре, куче, котка и петел. Бронзовата им статуя е създадена от скулптора Герхард Маркс през 1951 г. и се издига пред кметството. На площада до нея има и много красива катедрала „Свети Петър“. Заслужава си да се разходите по улица „Бьотхерщрасе“, чиито сгради смесват готическа архитектура с ар деко. Много колоритен е и старият рибарски квартал Шноорвиртел, сега квартал на художници и артисти.

В приказката на Братя Грим, родена от легенда, жителите на град Хамелн наели флейтист – ловец на плъхове, който да ги подмами с вълшебната си флейта далече от града. Когато отказали да му платят за услугата обаче, той подлъгал децата им към бреговете на река Везер и те се издавили. Според теории легендите са се родили вследствие на масова детска смърт от чума или природен катаклизъм, което вероятно се е случило през XIII в. В Хамелн си заслужава да посетите едноименния музей, където може да гледате пиесата, пресъздаваща приказката, или да отидете в Къщата на омайника на плъхове. Ренесансовата й архитектура е впечатляваща. Насладете се и на великолепните дървени къщи в центъра на града!

Това е замъкът на Пепеляшка. Нойшванщайн се намира в Бавария и е най-прочутият в Европа. Построен е през 1869 г. върху руините на предишни два замъка на крал Лудвиг III. Интериорът му е вдъхновен от операта „Парсифал“ на Вагнер. Впечатляваща е високата 15 метра тронна зала в синьо и злато.

Касел е университетски град, но и град на изкуството и културата. Намира се на 190 км от Ханау. Там двамата братя са учили, живели са 25 години и са написали по-голяма част от приказките си. Музеят им се намира в двореца „Белвю“ и в него може да бъдат видени техни ръкописи. Съвременна сценография и изложби разказват за живота им и за легендите, от които са се родили приказките. Ако се интересувате от изобразително изкуство, си заслужава да разгледате Галерията на майсторите в крепостта Вилхелмшьохе, където има творби на Рембранд. Великолепният парк наоколо с фонтани, водопади, канали и много впечатляваща статуя на Херкулес е обявен за част от световното наследство от ЮНЕСКО.

Хофгайсмар е малко градче, на 30 минути от Касел сред гората Райнхардсвалд. Там се намира средновековният замък на Спящата красавица Забабург. Строежът му започва от 1334 г. През 1490 г. става основна резиденция на хесенските графове. След като го напускат през XVIII в., обраства в бръшлян и храсти. Век по-късно го реставрират и така се ражда легендата. В замъка може да бъде посетена и призрачната кула, в която принцесата открива вретеното и се убожда. Дворецът е превърнат в хотел и всеки гост може да спи в копие на леглото на Спящата красавица. Отворен е за посещение между април и октомври. Има и ресторант, и кафене, а гората наоколо е дива, обитавана само от горски животни.

Текст: Лилия Илиева
Фотография: Profimedia

Пътят на приказките е дълъг 600 километра и се намира в Германия. Започва от родния град на Братя Грим – Ханау, в близост до Франкфурт, и завършва в Бремен – града на животните музиканти в Североизточна Германия. Казват, че е приказен, сравним с разходка в изкуството и в историята. Минава през осем природни парка със спиращи дъха планински гледки, буйни реки, гъсти и диви гори, красиви градчета с китни къщурки с гълъбарници, зрелищни дворци, крепости, пещери и музеи.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: КАК ЩЕ ИЗГЛЕЖДА ПЪТУВАНЕТО ПРЕЗ НОВАТА ГОДИНА?

Дава възможност да преживеете възстановки на средновековни тържества, спектакли на открито, да се насладите на театри с марионетки, да се включите в седмици на приказките, да хапнете от менюто на ресторанти и местни кръчми с храна от известни приказки. Пътят на приказките е разходка в местностите, в които са се раждали легендите, записани от Братя Грим и превърнати в увлекателни истории за деца. Много семейства го минават с кола, с влак, дори с колела. Заслужава си да бъде видян в очите на малките и да бъде преживян с тях. Ето няколко спирки от него.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA