Не можем ли да оставим Меган Маркъл на мира?

Задавам си този въпрос от известно време насам, но все още не съм открил правилния отговор.

Ясно е, че когато започнеш живот под светлината на прожекторите, правиш съзнателния избор никога повече да не се измъкнеш от погледите на любопитните фенове и настоятелните папараци. Докато в Холивуд това изисква известни умения и голям екип зад гърба ти, когато си част от институция с вековна история, каквато е британската монархия, нещата придобиват съвсем различен вид, за който самата Меган Маркъл твърди, че не е била подготвена.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ХАРИ И МЕГАН МОЖЕ ДА СЕ ЗАВЪРНАТ В КРАЛСКОТО СЕМЕЙСТВО

57

Знаете историята. Едно обикновено, макар и сравнително известно момиче, от смесен произход, с развод зад гърба си, се влюбва в принц и решава да се превърне в неговата принцеса. Милиарди хора гледат сватбата им, очакват раждането на детето им и къде с възхищение, къде с омраза, коментират всяка тяхна крачка. В началото на годината, която може би не е редно изобщо да споменаваме, принц Хари и Меган обявиха, че се оттеглят от постовете си на старши членове на британското кралско семейство, за да се посветят на самостоятелен живот. Посочените причини тогава са уклончиви, официални коментари по темата – липсват, а фалшиви мнения – колкото ни сърце и душа желаят. Медиите на Острова започват да квалифицират Меган като „ябълката на раздора", а по пътя на логиката, аз се запитах - защо сме свикнали да ненавиждаме хора, които не познаваме? В колко от случаите им го казваме право в лицето? И има ли всъщност нужда изобщо да го правим?

"Мога да говоря от личен опит. Казаха ми, че през 2019-а съм била най-обижданият човек в света - и от двата пола", споделя самата Маркъл по време на един от публичните си ангажименти в края на миналата година. "Цялото това нещо е толкова голямо, че дори не можете да си представите какво е чувството. Хората в онлайн пространството не се интересуват дали сте на 15 или 25, те просто ще казват неща за вас, които не са верни и ще влияят на вашето психическо и емоционално здраве." Оказва се, че над 60% от хората, взели участие в проучване на университета в Кеймбридж, признават, че поне веднъж са пускали хейт коментари по адрес на друг човек, тъй като са усетили силния порив да го направят.

57

За живота в кралското семейство може да се прочете (и изгледа) много, но дори вашето разбиране за тях да е „или-избираш-правилният-лагер-или-си-аут", не може да отречете нещо важно. Да, Кейт и Уилям са верните последователи на протокола, защото тяхната роля в най-скоро време ще бъде точно това – да поемат управлението и да защитават вековните традиции на семейството. Меган и Хари обаче решиха да поемат по другия път и това е напълно в реда на нещата. Не крия, че според мен, ако искаш да запазиш проблемите и търсенето на решенията им в тайна, няма да дадеш интервю пред Опра Уинфри, което да промотираш като най-големия филм на годината. Няма да вземеш предполагаемо участие в биографична книга за живота ти и да пазиш мълчание, когато те питат за истината. Няма да подпишеш договор с Netflix и Spotify, за да разкажеш историята си пред милиони хора. А може би наистина трябва.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: МЕГАН МАРКЪЛ ЗА ЖИВОТА В КАЛИФОРНИЯ: "ПРОСТО СМЕ ЩАСТЛИВИ"

57

Колко са хората, които биха искали да виждат гадни заглавия за себе си на първите страници на таблоидите всеки ден? Вероятно малко, защото все още има персони, вярващи, че няма лоша реклама. Колко са желаещите да чуват коментари за цвета на кожата на все още нероденото си бебе? Със сигурност не много. Какъв тогава е проблемът да говориш в публичното пространство? Простата истина е, че сме свикнали винаги да гледаме в чуждия двор и да смятаме, че животът на останалите е по-интересен, по-наситен и, съвсем естествено, нуждаещ се от завист или ненавист. В интернет пространството има милиони доказателства за това как Кейт държи бременния си корем пред фотографи и това е определено като „сладко", а за Меган е поредната публична демонстрация. Има също стотици заплахи, както и коментари, че тя не заслужава каквото и да било. Отново се питам – нормално ли е това да се случва във време, когато се предполага, че сме далеч от гилотината и паленето на клада? В крайна сметка, двамата с Хари няма да получат възможност да се качат на трона. Защо просто да не живеят живота си? Защо не го направим всички?

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA